Wandeltochten - Mei 2023

Wandelen door de Achterhoek, Twente, Duitsland en Noord-Brabant


Aalten - Vennebulten en Aaltense Goor

05-05-2023 / 9.44 km

Op deze mooie zonnige dag hebben we een wandeling gemaakt in de Achterhoek in twee aaneengesloten natuurgebieden, de Vennebulten en de Aaltense Goor. De Vennebulten is een gebied van ongeveer 40 ha. groot in Heelweg in de gemeente Oude IJsselstreek. Het gebied bestaat uit vennen met heuvels die begroeid zijn met jeneverbes, heide, grove dennen, inlandse eiken en berken. De structuur zal volgens berekeningen ontstaan zijn tijdens de laatste ijstijd. Tegenwoordig is het gebied in beheer van de Stichting De Vennemarke die zich erop richt om juist de heide in stand te houden of uit te breiden. Zoals reeds eerder vermeld, loop je vanuit dit mooie gebied direct de Aaltense Goor in. De Aaltense Goor is een landschapsreservaat in de gemeente Aalten, gelegen op de Halserug. Het heeft een omvang van ongeveer 200 ha. en het natuurgebied in het reservaat is onderdeel van beheergebied Achterhoek van Staatsbosbeheer. De moerassige gronden zijn vanaf de 18e eeuw ontgonnen en het gebied is vooral in gebruik als grasland. De kleinschalige percelen zijn begrensd door sloten met daarlangs elzen. Er broeden veel vogels, waaronder de geelgors, nachtegaal, karekiet, wielewaal en tuinfluiter. Alle percelen zijn rijk aan bloemen en kruiden. Soorten als de gevlekte orchis, pilvaren en de grote ratelaar komen ook nog voor op de lagere en nog meer vochtige delen. Het Goor is bovendien een fijn leefgebied voor insecten, waaronder de moerrassprinkhaan.


Rating: 4 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ****

Langeveen - Natuurgebied Bruinehaar / Landgoed Huize Almelo

13-05-2023 / 8.33 km

Vandaag stond weer eens een wandeling gepland door ons mooie Twente, we zijn gestart op de parkeerplaats bij de H. Pancratius kerk aan de Kerklaan in Langeveen. Na een klein stukje openbare weg, zijn we links afgeslagen naar het recreatie gebied "De Koele", een prachtig en uniek stukje recreatiegebied, dat te vinden op de grens tussen Bruinehaar en Langeveen en grenst aan de Engbertsdijkvenen. We hebben hier even een koffiebreak gehouden en zijn aansluitend een rondje om deze plas gelopen en daarna de openbare weg overgestoken en het "Landgoed Huize Almelo" ingelopen. Langs de grens met Graafschap Bentheim ligt de buurtschap Bruinehaar ("Broune Haer" en later "De Boerschap Bruyne Haer") die vanaf de middeleeuwen behoorde tot de Heerlijkheid Almelo. Na de ontginning door de monniken van het klooster in Sibculo werd de heide van Bruinehaar gebruikt om de schapen te weiden. Het gebied bestaat onder andere uit heide, bossen, akkers, weilanden en is een begin gemaakt met delen te veranderen in stuifzanden, dwars door dit hele gebied lopen vele mooie wandelpaden en inmiddels zijn ze momenteel bezig om nog meer paden aan te leggen, die al wel opengesteld zijn voor publiek! Na driekwart van de wandeling kwamen we bij een oude grensteen, die duidelijk aangeeft dat je een deel langs de Duitse grens loopt. Al met een prachtige wandeling door een zeer gevarieerd gebied, met alles wat je wilt zien onderweg!


Rating: 4 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ****

Rosendahl (DE) - Rondje Schloss Varlar

19-05-2023 / 10.10 km

Dit keer weer eens een wandeling bij onze oosterburen in Duitsland, in het Kreis Coesfeld bij het plaatsje Rosendahl. Op kleine afstand van dit plaatsje ligt het mooie kasteel, "Schloss Varlar". We konden de auto dichtbij parkeren en vandaaruit hebben we eerst een bezoekje gebracht aan een watermolen die nu gerestaureerd wordt. Deze "Varlarer Mühle" ligt aan de beek "Varlarer Mühlenbach", het werd aantoonbaar gebouwd in 1595 en herbouwd in 1793. De molen staat op de buitenste graven aan de Mühlenbach en leidt helaas een schimmig bestaan, maar staat inmiddels op de monumentenlijst! Na het bezoek aan dit mooie gebouwtje zijn we richting "Schloss Varlar" gelopen, het met mooie grachten en tuinen omgeven kasteel is helaas niet voor publiek toegankelijk, maar het is van diverse kanten goed te zien en te fotograferen👍Het bestaan ​​van "Schloss Varlar" staat gedocumenteerd sinds de 11e eeuw. In 1122 werd hier het norbertijnenklooster van Varlar gesticht, als gevolg van de "Reichsdeputationshauptschluss" van 1803 werd het klooster onteigend en kwam het in het bezit van de "Rheingrave Salm-Grumbach". Vanaf dat moment deed het dienst als kasteel. Vervolgens zijn we via een fietspad verder gelopen door prachtige bossen waar ook het "Forsthaus Varlar" gelegen is, een met een mooie Rododendrontuin omgeven goed onderhouden gebouw midden in het bos. Daarna onze weg vervolgd door de bossen en via een boerenerf en een lang zandpad weer in een ander bos aanbeland, een stukje natuur waar we ons alleen op de wereld voelden, zo stil en veel onaangetaste flora en fauna. Hier een paar mooie vlinders en een aantal reeën kunnen vastleggen😊Na een stuk dwars door het bos, zijn we weer op de gebaande paden terecht gekomen, hier kwamen we een kleine bunker tegen in de berm van het zandpad, helaas onbekend waar deze voor gebruikt is! Vervolgens langs een mooie aangelegde poel, om zo bij de voorkant van het kasteel aan te komen, via een klein pad over de gracht konden we ook deze kant van het kasteel vastleggen. 


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: *****
Wandelroute/paden: ***

Rhede - Naturpark Hohe Mark

27-05-2023 / 9.51 km

Ook de laatste wandeling van mei hebben we gelopen in Duitsland, een mooie tocht door voornamelijk een deel van de bossen van "Naturpark Hohe Mark". We zijn de wandeling gestart op de parkeerplaats naast een mooi kasteel in het plaatsje Rhede, na een bezoekje (buitenkant) aan "Schloss Rhede" en daar enkele foto's te hebben geschoten, zijn we begonnen aan onze tour door de bossen van dit prachtige natuurgebied. Kasteel Rhede, ook wel Rhede House genoemd, is een kasteelcomplex in het centrum van de stad Rhede, gemeente Borken. Het kasteel is voortgekomen uit een landhuis. Het dubbelvleugelige landhuis werd in bijna zijn huidige vorm gebouwd door Lubbert von Rhemen in 1564, maar dateert uit een 13e-eeuws kasteel. In 1980 is het gebouw samen met het direct aangrenzende park gerestaureerd. Het voormalige pleisterwerk werd verwijderd zodat de onderliggende bakstenen weer tot hun recht konden komen. Van 2002 tot 2006 is het pand inclusief bijgebouwen, de oevers van de grachten en het park volledig gerenoveerd. Het kasteel is in particulier bezit en wordt omgeven door een grote Engels aangelegde tuin, helaas is het echter niet toegankelijk voor het publiek! Zoals eerder vermeld zijn we na het bezoek aan dit kasteel, een deel van de bossen van het 1040 ha. grootte  "Naturpark Hohe Mark" in gewandeld. De "Hohe Mark" is een van die typische geheimen over de grens dat wacht om ontrafeld te worden. Als je vaker de grens oversteekt, ben je er vast wel eens doorheen gereden, bijvoorbeeld bij Haltern am See, Dülmen, Bocholt, Wesel, Borken of Raesfeld. Je ziet het al aan het aantal plaatsen dat grenst aan de Hohe Mark: het is een enorm uitgestrekt gebied. Niet gek dat het een grote diversiteit aan landschappen en recreatie- mogelijkheden heeft. Wij hebben gewandeld in het natuurgebied dat aansluit vanaf het kasteel, een prachtig bos met ongerepte delen natuur met vele mooie wandelpaadjes. Het was er erg rustig en stil, dat is waar wij vaak naar op zoek zijn, heerlijk genieten in de natuur met zo min mogelijk verstoring van verkeer!


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: *****

Uden - Natuurgebied De Bedafse Bergen

31-05-2023 / 7.12 km

Tijdens ons uitstapje naar Noord-Brabant en ons verblijf in een park aangrenzend aan het Natuurgebied De Bedafse Bergen, was het min of meer logisch dat we daar onze wandeling hadden gepland. We zijn vroeg op pad gegaan en werden direct getrakteerd op een flinke klim door mul zand, vandaaruit zijn we over deze 'bergtopjes' door het bos uit eindelijk aangekomen bij de stuifduinen. Door het zand banjerend kwamen we aan de andere kant weer in het bos terecht. Ontstaan van het gebied: Het gebied maakt deel uit van de "Maashorst", omdat de Maashorst hoger ligt dan de omgeving is het gebied droger dan de rest. Daar houden mensen van, dus eeuwen geleden woonden hier al mensen, en waar mensen komen, verandert de omgeving. Zo werd er door de Middeleeuwse boeren veel hout gekapt voor de bouw van akkers, op die gekapte stukken grond ontstonden uitgestrekte heidevelden. Daarop lieten de boeren hun schapen grazen, die aten de heidevelden zo kaal dat het zand bloot kwam te liggen. Door de wind begon dat te verstuiven, het resultaat: de "Stuifduinen van Bedaf". Een bijzonder stukje oergebied waar je heerlijk vrij kunt struinen en waar het voelt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Aan het einde van de wandeling die veelal over geaccidenteerd terrein verliep, zijn we aan de andere kant aangekomen om wederom een klim en een afdaling te maken om weer op het park te belanden! Het was een prachtige wandeling onder zeer mooie weersomstandigheden.


Rating: 5 sterren
3 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: *****
Wandelroute/paden: *****